Istoria limbii Engleze este la fel de fascinanta si complexa ca si cea a poporului englez insusi. La radacini, Engleza face parte din grupul de limbi vest-germanice, deoarece s-a dezvoltat avand la baza Engleza Veche, vorbita de Anglo-Saxoni. Engleza Veche era vorbita in mare parte in zona de azi a Angliei, dar ea s-a raspandit repede in zonele in care se afla azi Scotia sau Irlanda.
Pe parcursul timpului, invaziile nomade dar si contactul pasnic cu alte natiuni au influentat puternic limba Engleza. Franceza si Latina dar si cateva limbi nordice si germanice au produs o explozie a vocabularului englez, diversificand si slefuind in acelasi timp limba Engleza in ceea ce este astazi.
Statisticile limbii Engleze
Limba Engleza este considerata “lingua franca” a epocii noastre, ceea ce inseamna ca este limba dominanta a acestei ere, fiind folosita atat in afaceri internationale, in diplomatie dar si in comert. Aproximativ 360 de milioane de oameni folosesc Engleza ca limba oficiala iar mai mult de 1 miliard o cunosc ca limba secundara.
(Sursa: http://www.internetpolyglot.com/romanian/free-online-lessons-english-romanian)
Ţările cu cele mai mari populaţii de vorbitori nativi de engleză sunt, în ordine descendentă : Statele Unite (215 milioane), Regatul Unit (58 milioane), Canada (17.7 milioane), Australia (15 milioane), Republica Irlanda (3,8 milioane), Africa de Sud (3,7 milioane) şi Noua Zeelandă (3-3,7 milioane). Ţări precum Jamaica şi Nigeria au de asemenea milioane de vorbitori nativi ale unor dialecte care variază de la o creolă bazată pe engleză la o versiune aproape standard a englezei. Dintre acele ţări unde engleza este vorbită ca limbă secundară, India are cei mai mulţi vorbitori, iar profesorul de lingvistică David Crystal pretinde că, dacă se adună vorbitorii nativi şi cei non-nativi, India are cel mai mare număr de oameni care vorbesc sau înţeleg engleza. După India se află Republica Populară Chineză.
(Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Limba_englez%C4%83)
miercuri, 11 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu